בריאות

אומיקרון ולונג-קוביד - מה ידוע עד כה

5.12.2022
בריאות

אומיקרון ולונג-קוביד - מה ידוע עד כה

5.12.2022
מאת:
מערכת נובולוג

אותם התסמינים, המחלה פחות חמורה. כדי להבין האם אומיקרון משפיע בצורה דומה על לונג קוביד, עלתה השאלה האם יש הבדלים בין התסמינים של מחלות חמורות שנגרמו על ידי האומיקרון בהשוואה לאלו שנגרמו על ידי וריאנטים אחרים כמו וריאנט הדלתא.

על שאלה זו ענה מחקר בשם ZOE COVID Study השווה בין הדיווחים מהתקופה שבה וריאנט הדלתא היה דומיננטי, לתקופה העכשוויות, שבה האומיקרון מתפשט. נמצא כי חמשת התסמינים הדומיננטיים לשני הווריאנטים היו דומים: כאבי ראש, נזלת, כאבי גרון, התעטשויות ועייפות. מעניין לראות שאובדן טעם וריח הפך להיות הרבה פחות נפוץ. אם בתחילת 2021 הוא היה בין עשרת התסמינים הדומיננטיים, כעת הוא מדורג במקום ה-17.


למרות שהתסמינים לא שונים בין שני הווריאנטים, מחקרים מראים שזן האומיקרון גורם למחלה הרבה פחות חמורה. במחקר מדצמבר 2021 השוו חוקרים את השפעת האומיקרון לכמה גרסאות קודמות. נמצא כי אלו שנדבקו באומיקרון סבלו פחות מפגיעה בריאות, איבדו פחות משקל והיו בעלי סיכוי נמוך יותר לתמותה. לטענת החוקרים, הסיבה לתסמינים הקלים יחסית של זן האומיקרון בהשוואה לווריאנטים אחרים היא ככל הנראה אנטומית – נמצא שרמות האומיקרון בריאות היו עשירית ומטה מהרמה של זנים אחרים.


האם הסיכוי ללונג קוביד תלוי בחומרת המחלה?
לונג קוביד, או פוסט קורונה, הוא מגוון רחב של בעיות בריאותית חדשות, חוזרות או מתמשכות, המופיעות שבועות ואף חודשים לאחר ההחלמה מנגיף הקורונה. חלק מהבעיות נוטות להופיע רק אצל אנשים שסבלו ממחלה קשה, בעוד שתסמינים אחרים יכולים להופיע בכל מי שחלה בקוביד, גם אם המחלה הייתה קלה. חשוב לדעת שגם אנשים שנדבקו בקוביד ולא היו להם כלל תסמינים עלולים לסבול מלונג קוביד. כמה מן התסמינים הנפוצים הם: קשיי נשימה, שינויים בווסת, עייפות, חולשה לאחר מאמץ (גופני או נפשי), שיעול, כאבים בחזה, כאבי ראש, כאבי שרירים או מפרקים, הפרעות שינה, סחרחורות, פריחה בעור, שינויים במצב הרוח, שינויים בחוש הטעם והריח ועוד.

למרות הכל - צפויים יותר מקרים של לונג קוביד בעקבות האומיקרון

מאחר שהאומיקרון הופיע רק בנובמבר 2021, עדיין לא חלף מספיק זמן כדי להבחין בסימנים של לונג קוביד כתוצאה מזן זה. כאמור, מחקרים שנעשו בתחום עד כה מראים כי חומרת המחלה אינה בהכרח פקטור ללונג קוביד. במילים אחרות – גם חולה שאושפז וגם חולה שסבל מתסמינים קלים בלבד, יכולים לחוות שניהם לונג קוביד. למעשה, ישנו מחקר שמצא כי עלייה ב-CCL1, חומר שרמות גבוהות שלו במוח גורם לליקויים קוגניטיביים, נמצא ברמות גבוהות דומות במוחם של חולי לונג קוביד שחלו בקורונה חמורה וקלה כאחד. זאת אומרת שליקויים תאיים שעלולים להוביל לתסמינים נוירולוגיים מתמשכים יכולים להופיע גם לאחר זיהום קל בלבד. עם זאת, מה שכן ידוע כיום זה שזן האומיקרון מדבק הרבה יותר מזן וירוס הקורונה המקורי. בהשוואה לזן הדלתא, מומחים מאמינים שהאומיקרון יכול להדביק פי שלושה עד שישה יותר אנשים.


לסיכום, ממה שניתן ללמוד עד כה, לונג קוביד יכול להופיע ללא קשר לזן הקורונה וללא קשר לחומרת המחלה, ומאחר שכמות הנדבקים בארץ ובעולם היא כה גבוהה, זה לא מבשר טובות. עם זאת, עדיין מוקדם להגיד בוודאות מה ההשלכות של כך על כמות המקרים של לונג קוביד. כך או כך, אם תשמרו על עצמכם.ן עכשיו, תקטינו את הסיכוי לסבול מלונג קוביד בעתיד.

וריאנט האומיקרון ממשיך להתפשט והשאלה המדאיגה, האם יותר מקרים של הידבקויות משמע יותר מקרים של לונג קוביד, מרחפת מעל. האם יש סיבה לדאגה או שאולי בגלל שהמחלה מווריאנט זה קלה יותר, צפויים פחות מקרים של לונג קוביד?

סיפורים

קראו עוד
בריאות
2.3.2022

משבר הקורונה

קראו עוד
בריאות
28.2.2022

הדור הבא של התאמת הטיפול בסרטן

קראו עוד
שירותי בריאות
28.2.2022

ניהול רפואי אישי - דור העתיד של הרפואה

קראו עוד
שירותי בריאות
28.2.2022

שמונה מיתוסים על בדיקת קולונוסקופיה

קראו עוד